De Bergrede (5 zondagen)

De komende vijf zondagochtenden willen we in de dienst stilstaan bij een gedeelte uit de Bergrede. Jezus, de wijsheid van God in eigen Persoon, geeft daarin onderwijs over allerlei onderwerpen. We knippen de Bergrede dus op in vijf delen. In elke dienst komt iets uit zo’n deel aan de orde. Elke keer zorgen we ook voor een aantal vragen om verder over na denken. In de dagen daarna kun je thuis als je wilt aan de hand van het leesrooster het hele gedeelte lezen en op je laten inwerken. Zo ga je echt de hele Bergrede door. En natuurlijk: mooi om dat samen te doen! Met huisgenoten of in ander verband. Misschien kun je op de zondag met anderen in de gemeente afspreken om naar aanleiding van de dienst verder te praten? Zo geven we invulling aan het jaarthema verbinden, zowel met God als met elkaar. In Christus verbonden, Alexander Bosma, Henk Messelink en Maarten van Loon

• Leesrooster:

– Klik hier om  het leestrooster te downloaden

______________________________________________________

>> • Gespreksvragen: bij de preek van 30 januari

Lees hieronder of – Klik hier om de PDF te downloaden

 1. Gespreksvragen
  • Welke dingen uit de het onderwijs van Jezus en de Bijbel als geheel hebben jou vandaag aan het denken gezet? Waar raakt het? Waar confronteert het?
  • Zijn er één of meer personen met wie jij – of je nu slachtoffer of dader bent – een “vergevingstraject” in zou moeten gaan? Hoe zou je dit op gang kunnen brengen? Wie zou je er eventueel bij kunnen helpen?
  • Bespreek de volgende uitspraak van Thomas Watson, een puritein uit de 17e eeuw heeft gezegd, die in andere bewoordingen ook in de preek aan de orde kwam:

  ‘Wij vergeven anderen wanneer wij strijden tegen alle wraakzuchtige gedachten, wanneer we het onze vijanden niet betaald willen zetten, maar hen het goede toewensen, verdriet hebben om tegenslagen in hun leven, voor hen bidden, zoeken naar verzoening en bij elke gelegenheid laten zien dat we bereid zijn hem te helpen of te bemoedigen.’

  • ‘Kunt u vergeven? Ik niet. Maar Jezus in mij en Jezus in u kan het wel.’ (Corrie ten Boom). Laat deze uitspraak eens op je inwerken. Mee eens? Hoe ‘werkt’ dat dan?

   

  Verdere Bijbelstudie

  • Lees en overdenk Psalm 32. Wat raakt je? Waar kun je wat mee?
  • Lees en overdenk Psalm 51. Deze boetepsalm is geschreven nadat de profeet Nathan David had geconfronteerd met zijn vreselijke zonde, zie 2 Sam. 12. Hoe komt vers 6a uit de Psalm bij je binnen als je bedenkt wat David zijn medemens(en) heeft aangedaan?

   

  Leestips

   

  Kindermoment (terug)kijken?

  Zie: https://youtu.be/reORRqm2PzM en https://youtu.be/A0dqfUFyY8U

   

  Bid …

  Misschien zijn er bij het onderwerp vergeven één of meer personen in je gedachten gekomen en heb je het gevoel gekregen dat je “er wat mee moet”. Bid om innerlijke kracht om stappen te zetten.