De Bergrede (5 zondagen)

De komende vijf zondagochtenden willen we in de dienst stilstaan bij een gedeelte uit de Bergrede. Jezus, de wijsheid van God in eigen Persoon, geeft daarin onderwijs over allerlei onderwerpen. We knippen de Bergrede dus op in vijf delen. In elke dienst komt iets uit zo’n deel aan de orde. Elke keer zorgen we ook voor een aantal vragen om verder over na denken. In de dagen daarna kun je thuis als je wilt aan de hand van het leesrooster het hele gedeelte lezen en op je laten inwerken. Zo ga je echt de hele Bergrede door. En natuurlijk: mooi om dat samen te doen! Met huisgenoten of in ander verband. Misschien kun je op de zondag met anderen in de gemeente afspreken om naar aanleiding van de dienst verder te praten? Zo geven we invulling aan het jaarthema verbinden, zowel met God als met elkaar. In Christus verbonden, Alexander Bosma, Henk Messelink en Maarten van Loon

• Leesrooster:

– Klik hier om  het leestrooster te downloaden

______________________________________________________

>> • Gespreksvragen: bij de preek van 30 januari

Lees hieronder of – Klik hier om de PDF te downloaden

 

  1. Welke nieuwe inzichten bieden deze teksten als aanvulling op de Bergrede?
    

   1. Herken je het dat mensen een soort fundament (nodig) hebben waarop ze belangrijke keuzes in het leven maken? Wat is dat bij jou? Hoe beïnvloedt het jouw keuzes?
   2. De afgelopen weken hebben we de Bergrede doorgewerkt. Welke les van Jezus heeft jou het meeste geraakt? Kan dat ook een fundament worden?
   3. De preek sloot af met deze vraag: welke eerste stap ga jij zetten om ook echt te doen wat Jezus zegt? Welke van zijn uitspraken ga jij toepassen in het leven?

    

   Een gebed om Jezus’ woorden in jouw dagelijks leven te brengen:

   ”Heer Jezus, dank u voor uw wijsheid en leiding. Help mij om keuzes te maken waarin uw Koninkrijk zichtbaar wordt. Laat uw liefde komen in mijn leven, zodat ik uw weg kan gaan. Amen.”

    

   Luistertips

   1. Opwekking 785 Fundament
   2. Opwekking 575 Jezus alleen

    

   Verdere Bijbelstudie

    

   1. Matteüs presenteert Jezus als een nieuwe Mozes.
    Lees bijvoorbeeld Deuteronomium 30,11-20.
   1. Welke vergelijking zie jij?
   2. Zijn er meer vergelijkingen tussen Mozes en Jezus?
   3. Wat vertelt je dat over Jezus?
   1. In 1 Petrus 2,1-10 komt het beeld van de rots terug en wordt op Jezus betrokken.
    Petrus baseert dit weer op Jesaja 28,16.